2013/03/15

JEDZENIE NA MIEŚCIE - BIOWAY





BioWay jeden z moich ulubionych lokali jeśli chodzi o smaczne, zdrowe dania obiadowe w przystępnej cenie. Osoby z Trójmiasta pewnie kojarzą markę, pozostałych zachęcam do zapoznania się ze stroną www i odwiedzenia lokalu podczas pobytu w Trójmieście. Wyjaśniając, BIOWAY na chwilę obecną posiada 5 lokali (4 w Gdańsku, 1 w Gdyni).

Mój wczorajszy obiad to tortilla meksykańska.
"Placek tortilli z mąki pszennej wypełniony jest lekko pikantnym farszem warzywnym i oregano. Tortilla podawana jest z aromatycznym sosem czosnkowym lub w przypadku wersji wegańskiej sosem z pomidorów pelatti oraz świeżym bukietem surówek. Dodatkowo, wykorzystane w nadzieniu: czerwona fasola, papryka, cebula, marchewka i kukurydza, podkreślają smaki obecne w kuchni meksykańskiej."


"Co odróżnia BIOWAY od innych restauracji
  • nasze receptury budowane są w oparciu o zasady zdrowego i niskokalorycznego jedzenia
  • posiadamy szeroką ofertę posiłków z uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców
  • wykluczamy smażenie na głębokim oleju, wysokokaloryczne sosy czy mrożone, gotowe potrawy i półprodukty
  • gwarantujemy przystępną cenę
  • posiadamy szeroki wybór ekologicznych napoi i słodyczy
  • współpracujemy ze sprawdzonymi dostawcami żywności ekologicznej, co gwarantuje wysoką jakość naszych posiłków
  • nasze posiłki są przyrządzane z warzyw, owoców, produktów zbożowych i nabiałowych bez użycia mięsa i tłuszczy zwierzęcych
Miałam przyjemność jeść również m.in. zapiekankę ziemniaczaną.

To niezwykle proste, ale pyszne i aromatyczne danie. Zapiekane w śmietanie ziemniaki, posypane serem są podawane z bukietem świeżych surówek. Zapiekanka została doprawiona świeżą czerwoną papryką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem podkreślającym smak warzyw.

Lasagne ze szpinakiem. 
Lasagne, podawana z zestawem surówek i sosem z pomidorów pelati, to wegetariańska propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Zapiekane w sosie beszamelowym płaty makaronu przekładane są farszem szpinakowo - warzywnym i warstwą żółtego sera.

Calzone z czarnymi oliwkami.

Włoski pieróg z mąki pszennej i razowej wypełniony farszem z czarnych oliwek i pieczarek oraz przyprawiony ziołami. Podawany z zestawem surówek i wybranym sosem.

Pieczeń z soczewicy.
Sycąca porcja pieczeni z zielonej soczewicy, papryki oraz pestek dyni, podawane z sosem z pomidorów pelati i bukietem surówek, z pewnością dodadzą energii i na długo zaspokoją głód.

Polenta.



Włoska potrawa z mąki kukurydzianej z grillowaną cukinią żółtą i zieloną, pieczarkami, papryką z dodatkiem octu balsamicznego i przypraw. Danie podawane jest z zestawem wegańskich surówek i sosu z pomidorów pelatti. Na życzenie polentę posypujemy żółtym serem lub/i kiełkami słonecznika. Polenta jest daniem wegańskim i bezglutenowym.

Dania podawane są z surówkami, do wyboru z dostępnych danego dnia. Do wyboru również sosy. A może ktoś będzie miał ochotę samodzielnie wykonać któreś z dań?

Kasia