Posty kulinarne to nie jest częsta pozycja na moim blogu, bo i nie często samodzielnie gotuję. Latem jednak lubię robić wyjątki. Dlaczego? Bo w tym czasie jest dostępnych tyle warzyw i owoców, że aż szkoda z nich nie korzystać. I wtedy właśnie zaczynam specjalizować się w sałatkach i to one stają się moim ulubionym daniem. Bo nie dość, że szybkie w wykonaniu to jeszcze pyszne.
SAŁATKA Z ARBUZEM I FETĄ
Składniki:
Feta około 0.5 kostki
Około 1/4 niewielkiego arbuza
Pół cebuli
Kilka oliwek
Pietruszka
2 łyżki soku z cytryny
Arbuza kroimy w kostkę, dodajemy ser feta, pokrojone oliwki i cebulę. Całość posypujemy pietruszką i miętą, a na koniec skrapiamy dwoma łyżkami soku z cytryny.
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, TRUSKAWKAMI I FETĄ
Składniki:
Garść szpinaku
Kilka truskawek
Pół kostki sera feta
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
Łączymy ze sobą szpinak, truskawki i ser feta. Całość polewamy winegretem z oliwy, miodu i soku z cytryny.
SAŁATKA Z BROKUŁA, FETY I SŁONECZNIKA
Składniki:
Pół kalafiora
Pół kostki fety
Garść słonecznika
3-4 plastry suszonych pomidorów
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Kalafior gotujemy, łączymy z pokrojoną w kostki fetą i rozdrobnionymi suszonymi pomidorami. Całość posypujemy podprażonym słonecznikiem i polewamy sosem z jogurtu naturalnego i czosnku.