2013/06/26

DRUGIE ŚNIADANIA - SZPINAK W ROLI GŁÓWNEJ

Jakieś dwa, trzy tygodnie temu przeżyliśmy urodzaj na szpinak, zostaliśmy nim zasypani.... Dostaliśmy tego takie ilości, że przez kilka większość dań zawiera w sobie to warzywo. I tak szukając w sieci inspiracji na bazie właśnie szpinaku powstała sałatka. Zdjęcia w opakowaniu plastikowym ponieważ sałatki zabieramy zazwyczaj jako drugie śniadanie do pracy. Ta akurat układana jest warstwowo więc przygotowanie jej od razu w pojemniku było zdecydowanie wygodniejsze. Co tam mamy w składzie? Ano świeże liście szpinaku, kawałki sera feta, pokrojone truskawki, orzechy włoskie i całość polana sosem przygotowanym na bazie kakao. Jeśli chodzi o przygotowanie sosu to bierzemy łyżkę miodu, łyżkę oliwy z oliwek, dwie łyżki octu balsamicznego, łyżkę kakao i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy, zaraz po zagotowaniu ściągamy garnek. Gotowe aby polać przygotowane wcześniej składniki.





A dnia następnego wersja z brzoskwiniami.



Kasia