2013/07/15

AHHH, TE SAŁATKI. TYM RAZEM CZEREŚNIE

I kolejna sałatka do kolekcji. Przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com. i dostosowany do zawartości naszej lodówki i szafek.



Składniki:
sałata rzymska lub rukola 
ricotta
czereśnie
sok z cytryny - 1 łyżka
ocet winny - 1 łyżka
sok lub likier wiśniowy
dżem wiśniowy (można zastąpić czereśniami)
papryczki chilli - 1 sztuka

Sałatę rozrywamy na kawałki, na to kładziemy kawałki ricotty. Następnie przygotowujemy sos - w osobnym naczyniu mieszamy łyżkę soku z cytryny z łyżką octu winnego, dodajemy pieprz i sól, 2 łyżki soku lub likieru wiśniowego oraz 2 łyżki dżemu wiśniowego lub kilka zmiksowanych czereśni. Wszystko mieszamy i dodajemy wydrylowane czereśnie i jedną pokrojoną w plasterki papryczkę chilli (bez pestek). Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowaną wcześniej sałatę z ricottą.
Smacznego!


Kasia