2018/02/15

PROSTY PRZEPIS NA PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW (I NIE TYLKO)

fit frytki

Nie tak dawno prezentowałam Wam prosty przepis na chrupiące frytki z batatów. Pyszne, ale kaloryczne, bo smażone na oleju. Dziś więc będzie wersja fit i frytasy z batatów (i nie tylko) w wersji pieczonej. 



Co potrzebujemy.

  • bataty, marchewka, seler w ilości dowolnej, tak jak potrzebujemy
Sos z przyprawami (dla ilości widocznej na zdjęciu, 2 bataty, seler, 2 marchewki)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kopru, łyżeczka majeranku, łyżeczka czosnku

Natomiast uwaga, polecam modyfikacje. Jeżeli jakiejś przyprawy nie lubicie, nie ma problemu aby ją wyłączyć i zastąpić inną. Doprawić musimy pod siebie. Można też na dobrą sprawę wykorzystać gotową przyprawę do pieczonych ziemniaków chociażby.


Przygotowanie.

  • piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  • wykładamy blachę papierem do pieczenia
  • bataty, marchew, seler kroimy podłużnie na frytki
  • przygotowujemy sos mieszając olej z przyprawami
  • frytki smarujemy przygotowanym sosem
  • pieczemy około 20 minut
Wszystko!

fit frytki

Uwielbiam takie proste i szybkie dania, bo nie zdążę się znudzić i zniechęcić w trakcie.
A przepis na wersję chrupiącą, ale niestety bardziej kaloryczną, TUTAJ