2013/04/15

BOMBA .... BOMBA KALORYCZNA



Pyszne było i się skończyło. A co? Niedzielny, deser bananowy z mascarpone. Bomba kaloryczna, po której słodycz długo trzyma w ustach, ale czasem dobrze sobie pofolgować. 
Przepis zaczerpnięty z bloga jaskiniasmaku.blogspot.com. W oryginalnym przepisie znajdują się również biszkopty, my z racji ich braku zmuszeni byliśmy je pominąć. Mam nadzieję, że wiele im to nie ujęło bo smakowało i tak rewelacyjnie.


  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 
  • 3 banany
  • cukier puder (ok 3 łyżki)
  • 1 łyżka kakao
"Banany obieramy, jednego kroimy na plasterki a dwa pozostałe rozdrabniamy blenderem. Do miski wrzucamy mascarpone, ok 2 łyżki cukru pudru (lub mniej - do smaku), rozdrobnione banany i całość dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao - miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy ok 1 łyżkę cukru pudru. Przygotowujemy szerokie szklanki lub miseczki. Układamy w kolejności: masa bananowa jasna - plasterki bananów - masa bananowa ciemna. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną."
Kasia