2018/01/07

PROSTY PRZEPIS JAK ZROBIĆ HUMMUS


Co prawda przepisy na dania nie pojawiają się tu często, bo i nie często cokolwiek sama przygotowuję, ale jak już się zdarzy, to czym prędzej pędzę żeby  i tutaj się pochwalić. Proszę państwa, będzie hummus.



Genialnie prosty przepis na rewelacyjną przekąskę. Miał być daniem Sylwestrowym, ale nie wzięłam pod uwagę, że ciecierzycę należy przed gotowaniem namoczyć, a że za przygotowywanie wzięłam się na 2 godziny przed kolacją... No cóż, zabrakło doświadczenia, ale człowiek uczy się na błędach. Także w noc sylwestrową ciecierzyca moczyła się.

A więc pierwsza uwaga, jeżeli korzystacie z suchej ciecierzycy, należy pamiętać, że jeszcze przed gotowaniem, najpierw należy ją namoczyć, około 10-12 godzin, poziom wody powinien być ponad ziaren. Można również skorzystać z ciecierzycy w puszce, co do późniejszego smaku zdania są podzielone, ja jeszcze nie próbowałam.

Krok drugi - gotowanie. Jak już minął czas namaczania, to mi przeszły chęci na kucharzenie... Tak całość przestała sobie kolejny dzień i za gotowanie wzięłam się dnia następnego.
Ciecierzycę gotowałam 1.5 godziny, bez żadnego dodatkowego przyprawiania. Na koniec odsączyłam z wody, natomiast samą wodę odlałam do innego naczynia, jeszcze miała się przydać.

Co potrzebujemy czyli lista składników:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku (w moim przypadku to były bardzo duże ząbki, ale ja lubię czosnek)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz (nie żałować)


Całość blendujemy, a konsystencję kontrolujemy dolewając wody, która została nam po gotowaniu ciecierzycy. Dla mnie idealna jest w formie pasty, tak, że sprawdzi się zarówno do jedzenia łyżeczką jak i jako pasta choćby na kanapki. Polecam również w zestawie z papryką czy marchewką. Paprykę i marchew kroimy w słupki i po prostu podajemy z hummusem do nabierania. Aż głodna się zrobiłam.

Jak macie jakieś swoje sprawdzone przepisy to dajcie znać. Jestem na fali chęci do gotowania więc chętnie spróbuję.