I kolejna sałatka do kolekcji. Przepis zaczerpnięty z kwestiasmaku.com. i dostosowany do zawartości naszej lodówki i szafek.
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZAMlaYRERspTcoWnA6uHM84K4DWuue5xQ6Q1VQ1saiGqaC0XZLjLbY7Al8c4d886_nuldGYUkW2ApzdSf1m0LvP8rVbaoE9bROc6-UxPkM37AxC_G7mZkxJFBaOMJ7BgUufJquNvb5jtV/s1600/2013-07-07+20.29.32.jpg)
Składniki:
sałata rzymska lub rukola
ricotta
czereśnie
sok z cytryny - 1 łyżka
ocet winny - 1 łyżka
sok lub likier wiśniowy
dżem wiśniowy (można zastąpić czereśniami)
papryczki chilli - 1 sztuka
Sałatę rozrywamy na kawałki, na to kładziemy kawałki ricotty. Następnie przygotowujemy sos - w osobnym naczyniu mieszamy łyżkę soku z cytryny z łyżką octu winnego, dodajemy pieprz i sól, 2 łyżki soku lub likieru wiśniowego oraz 2 łyżki dżemu wiśniowego lub kilka zmiksowanych czereśni. Wszystko mieszamy i dodajemy wydrylowane czereśnie i jedną pokrojoną w plasterki papryczkę chilli (bez pestek). Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowaną wcześniej sałatę z ricottą.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZwg7VxQalzZk2mmXlVFbDQOi-Zhz5uKLmS6qq3IJ6PGrCDVZdrP1_t0iEIYhEJBlPv01ZCBbGxVCCRB_ov3tEaGIi1Mu2hxR5RxYneuWStTHUxmnXu7DJoVnJEBe-soIRO4ZJO-yR4YO3/s1600/2013-07-07+20.29.55.jpg)
Kasia